Ontplofbare stoffen voor civiel gebruik 

Milieubeleid voor ontplofbare stoffen voor civiel gebruik 

Bij milieuadviesbureau AdbLOM begrijpen we als geen ander hoe complex milieuwetgeving kan zijn. Als jij werkzaam bent in een bedrijf dat zich bezighoudt met het opslaan van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik, weet je hoe belangrijk het is om aan de juiste regelgeving te voldoen. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu en brengt met name risico’s met zich mee voor de externe veiligheid vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Wij zijn hier om jou te helpen navigeren door de nieuwe regelgeving en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf volledig voldoet aan alle vereisten. 

Omgevingswet en vergunningen

Vanaf 1 januari 2024 verandert de procedure voor het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen door de introductie van de Omgevingswet. Onder deze nieuwe regelgeving is het essentieel dat voor iedere afzonderlijke kernactiviteit een specifieke vergunning wordt aangevraagd. Dit vraagt om een diepgaande kennis van zowel jouw bedrijfsvoering als de relevante milieuvoorschriften. 

Bij AdbLOM hebben we de expertise in huis om jou hierbij te ondersteunen. Wij helpen jou bij het identificeren van de benodigde vergunningen en begeleiden je door het gehele aanvraagproces. Onze experts zorgen ervoor dat je voldoet aan alle voorschriften, zodat jij je kunt concentreren op je kernactiviteiten. 

Wat valt onder het opslaan van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik?

De activiteit van het opslaan van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik is breed en bedrijfstakoverstijgend. Het gaat hierbij om het opslaan van stoffen die vallen onder ADR-klasse 1. Dit omvat ook bijbehorende handelingen zoals overslaan, laden en lossen. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn: 

  • Munitie voor de jacht of sportschieten 
  • Zwart kruit en rookzwak kruit 
  • Noodsignalen voor de scheepvaart 

Milieuregels voor het opslaan van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik

Bij deze milieubelastende activiteit gelden specifieke regels uit hoofdstuk 4 en 5 van de milieuwetgeving. Specifiek voor het opslaan van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik is paragraaf 4.103 van toepassing. Het is belangrijk dat jij weet welke regels van toepassing zijn op jouw situatie, zodat je geen onverwachte problemen tegenkomt. 

Omgevingsvergunningen: wanneer zijn ze nodig?

Voor het opslaan van bepaalde hoeveelheden ontplofbare stoffen is een omgevingsvergunning vereist. De vergunningsplicht is gebaseerd op de externe veiligheid en geldt voor: 

  • Meer dan 1 kg zwart kruit of rookzwak kruit van ADR-klasse 1.1 
  • Meer dan 50 kg rookzwak kruit van ADR-klasse 1.3 of 1.4 
  • Meer dan 50 kg NEM noodsignalen van ADR-klasse 1.3 of 1.4 
  • Meer dan 250.000 munitiepatronen of hagelpatronen voor vuurwapens van ADR-klasse 1.4 
  • Meer dan 250.000 patronen voor schiethamers van ADR-klasse 1.4 
  • Andere ontplofbare stoffen van ADR-klasse 1 

Hoe kunnen wij jouw bedrijf ondersteunen?

Bij AdbLOM zijn we gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven die werken met ontplofbare stoffen voor civiel gebruik. We bieden op maat gemaakte oplossingen die perfect aansluiten op jouw specifieke behoeften en bedrijfsomstandigheden. Onze diensten omvatten advies en begeleiding bij het naleven van milieuwetgeving en het opstellen van vergunningsaanvragen, grondige milieu-audits om te waarborgen dat je opslagfaciliteiten voldoen aan alle geldende normen, en training voor jou en je personeel om de nieuwste regelgeving en best practices op het gebied van milieubeheer te beheersen.

Ons ervaren team van deskundige adviseurs staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het navigeren door de complexe milieuwetgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle regelgeving, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: jouw bedrijfsvoering. Bij AdbLOM maken we milieuadvies eenvoudig en toegankelijk. Vertrouw op onze expertise en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij al je milieuvraagstukken.

 

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl