Vaste minerale anorganische meststoffen opslaan

Milieuadvies voor bedrijven die vaste minerale anorganische meststoffen opslaan

Bij milieuadviesbureau AdbLOM begrijpen we de uitdagingen die komen kijken bij het voldoen aan milieuwetgeving. Dit geldt met name voor bedrijven die zich bezighouden met het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen. Deze activiteit kan aanzienlijke risico’s voor het milieu met zich meebrengen, voornamelijk op het gebied van externe veiligheid door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Wij zijn hier om jou te helpen deze uitdagingen aan te gaan en te zorgen dat je bedrijf voldoet aan alle vereisten. 

Omgevingswet en vergunningen voor het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen

Met de introductie van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is de procedure voor het verkrijgen van noodzakelijke vergunningen drastisch veranderd. Volgens deze nieuwe regelgeving is het essentieel dat voor iedere afzonderlijke kernactiviteit een specifieke vergunning wordt aangevraagd. Dit vereist diepgaande kennis van zowel jouw bedrijfsvoering als de relevante milieuvoorschriften. Bij AdbLOM hebben we de expertise in huis om jou door deze complexe processen te begeleiden en ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle vereisten. 

Wat valt onder het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen?

De milieubelastende activiteit van het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen is vastgelegd in paragraaf 3.2.12 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze activiteit is bedrijfstakoverstijgend en omvat het opslaan van de volgende hoeveelheden meststoffen: 

  • Meer dan 250.000 kg van meststoffengroep 1.2 of 1.3 volgens PGS 7 
  • Meer dan 50.000 kg van meststoffengroep 2 volgens PGS 7 
  • Meer dan 50 kg van meststoffengroep 3 of 4 volgens PGS 7 

Het opslaan omvat ook bijbehorende handelingen zoals overslaan, laden en lossen, evenals het tijdelijk opslaan in afwachting van verder vervoer. Meststoffen van groep 1.1 bevatten geen nitraat en vallen daarom niet onder deze milieubelastende activiteit. 

Milieuregels voor het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen

Voor de milieubelastende activiteit van het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen gelden specifieke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van het Bal. De relevante regels zijn vastgelegd in paragraaf 4.100, die van toepassing is als je: 

  • Maximaal 100.000 kg van meststoffengroep 2 opslaat 
  • Maximaal 50 kg van meststoffengroep 3 of 4 opslaat 

Het is cruciaal dat je bekend bent met deze regels om te voorkomen dat je in overtreding bent. 

Wanneer is een omgevingsvergunning nodig?

Een omgevingsvergunning is vereist voor het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen als de opslaghoeveelheden de volgende limieten overschrijden: 

  • Meer dan 100.000 kg van meststoffengroep 2 volgens PGS 7 
  • Meer dan 50 kg van meststoffengroep 3 of 4 volgens PGS 7 

De reden voor deze vergunningplicht is de externe veiligheid, gezien de risico’s die gepaard gaan met het opslaan van deze gevaarlijke stoffen. 

AdbLOM: jouw milieuadviseur voor opslag van minerale meststoffen

Bij AdbLOM bieden we op maat gemaakte oplossingen voor bedrijven die zich bezighouden met het opslaan van vaste minerale anorganische meststoffen. Onze diensten zijn specifiek afgestemd op jouw unieke behoeften en bedrijfsomstandigheden. We bieden deskundig advies over de beste strategieën om aan de milieuwetgeving te voldoen en begeleiden je bij het opstellen van vergunningsaanvragen.

Daarnaast voeren we grondige milieu-audits uit om ervoor te zorgen dat jouw activiteiten voldoen aan alle geldende normen en wetgeving. We verzorgen ook trainingen voor jou en je personeel, zodat iedereen op de hoogte is van de nieuwste regelgeving en best practices op het gebied van milieubeheer. Ons team van deskundige adviseurs, met jarenlange ervaring, staat klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen rondom milieuwetgeving en vergunningen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle regelgeving, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: jouw bedrijfsvoering. Bij AdbLOM maken we milieuadvies eenvoudig en toegankelijk. Vertrouw op onze expertise en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij al je milieuvraagstukken.

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl