AdbLOM begeleidt calamiteitenoefening bij metaalgroothandel 

Milieuadviesbureau AdbLOM begeleidde onlangs een calamiteitenoefening voor een bekende metaalgroothandel. Hoe reageerde het personeel op een incident met een instabiele lithium-ion batterij?

De opdrachtgever is een begrip in de oud ijzer- en metaalbranche. Het bedrijf opereert vanuit Brabant en is gespecialiseerd in de handel in schroot, oud ijzer en metalen. Verantwoorde verwerking van metaalafval krijgt daarbij de hoogste prioriteit. Het bedrijf voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving en is ISO-gecertificeerd.

Als bedrijf behoud je je ISO 14001:2015 certificaat niet zomaar. Hiervoor moet je jaarlijks aantonen dat je aan de wettelijk geldende voorschriften voldoet. Een externe partij controleert dit.

Eén van de eisen voor het behoud van certificering is dat medewerkers correct handelen bij een noodsituatie. Om deze kennis en vaardigheden te testen ontwikkelde en begeleidde AdbLOM een calamiteitenoefening.

Lees ook: Opslag lithium-ion batterijen: hier moet je op letten

Instabiele lithium zorgt voor rookontwikkeling: hoe reageer je? 

Wat doe je als een instabiele lithium-ion batterij/accu zorgt voor rookontwikkeling in een partij gemengd schroot? Dat was het uitgangspunt voor de calamiteitenoefening. De rookontwikkeling werd nagebootst met een rookpot. Medewerkers van AdbLOM hielden tijdens de oefening nauwlettend toezicht.

Het doel van de calamiteitenoefening was het toetsen van de procedures en instructies bij een calamiteit met een lithium-ion batterij. Daarbij letten toezichthouders van AdbLOM extra op deze punten:

  • Herkennen medewerkers een lithium-ion batterij?
  • Weten ze hoe ze een lithium-ion batterij veilig opslaan?
  • Voeren ze de juiste handelingen uit als ze een lithium-ion batterij ontdekken?
  • Weten medewerkers wie de bhv’ers zijn en wat hun taken zijn?
  • Worden leidinggevenden op de juiste wijze gealarmeerd?
  • Worden professionele hulpverleners op juiste wijze gealarmeerd?
  • Is er een goede afstemming van werkzaamheden van bhv’ers en andere personen die een functie hebben bij een calamiteit?
  • Gebruiken betrokkenen de juiste middelen en/of vluchtwegen?
  • Verzamelen medewerkers zich op de verzamelplaats?
  • Worden personen op de verzamelplaats op de juiste wijze geregistreerd?

Oefening calamiteit ion batterij: observatie en evaluatie

De oefening werd vooraf uitgebreid voorbereid door AdbLOM. De bhv’ers en medewerkers werden niet van tevoren geïnformeerd over de oefening, zodat hun reactie goed getest kon worden. Omdat het om een beperkte oefening ging was het in dit geval niet nodig om de professionele hulpverleningsdiensten op de hoogte te brengen.

Tijdens de oefening observeerde AdbLOM Milieuadvies als waarnemer hoe het personeel reageerde en handelde. Alle bevindingen werden genoteerd op waarnemingsformulieren.

Na afloop werd de oefening samen met de bhv’ers geëvalueerd. Vervolgens stelde AdbLOM een uitgebreid verslag op, dat werd voorgelegd aan het management. De bevindingen en aandachtspunten werden vervolgens met alle betrokkenen besproken.

De opdrachtgever gebruikt de bevindingen om de bhv-procedures nog verder aan te scherpen. 

Lees ook: Succesvolle Cursus PGS-15 bij opleggerfabrikant

AdbLOM Milieuadvies: dé experts voor succesvolle certificering

Wil je je optimaal voorbereiden op een (ISO) certificering. AdbLOM Milieuadvies ondersteunt en begeleidt bedrijven in elke denkbare sector. We begrijpen wet- en regelgeving en vertalen dit naar jouw werkvloer. Gegarandeerd praktisch en altijd direct toepasbaar.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een plan voor certificering, het trainen van medewerkers en het uitvoeren van audits? Bel of mail AdbLOM Milieuadvies. Honderden succesvolle bedrijven gingen je voor en waarderen onze efficiënte en praktische aanpak.

Ook begeleiding van certificering nodig?

Bel of mail met de experts van AdbLOM. We zitten voor je klaar. 

Milieuadviesbureau AdbLOM
038 – 457 90 56
info@adblom.nl

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl