Zwembaden

Milieuadvies voor zwembaden

Bij AdbLOM weten we dat veel bedrijven in de sport- en recreatiesector te maken krijgen met complexe milieuwetten. Dat geldt ook voor zwembaden, waarvan de activiteiten aanzienlijke milieueffecten kunnen hebben. Het grootste nadelige gevolg is het hoge energieverbruik. De introductie van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft de procedure voor het verkrijgen van noodzakelijke vergunningen ingrijpend veranderd. Voor iedere kernactiviteit is nu een specifieke vergunning vereist, wat diepgaande kennis van zowel jouw bedrijfsvoering als de relevante milieuvoorschriften vereist.

Kernactiviteiten bij zwembaden

Als jouw bedrijf actief is in het exploiteren van een openbaar zwembad, richt je je op het aanbieden van zwemfaciliteiten die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Dit omvat zowel binnen- als buitenzwembaden. Het is belangrijk te weten dat zwembaden in bijvoorbeeld hotels, die alleen beschikbaar zijn voor hotelgasten, niet onder deze kernactiviteit vallen.

Milieuregels voor zwembaden

Voor jouw bedrijf zijn er specifieke milieuregels van toepassing uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit, inclusief ondersteunende activiteiten. De belangrijkste regel voor zwembaden is:

  • Verduurzaming van het energiegebruik: Beperk energieverbruik en stimuleer het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit omvat maatregelen zoals het verbeteren van de isolatie van het zwembadgebouw, het gebruik van energie-efficiënte pompen en filtersystemen, en het implementeren van hernieuwbare energiebronnen waar mogelijk.

Daarnaast kunnen er voor de functioneel ondersteunende activiteiten nog eigen regels en vergunningen gelden. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de betreffende paragrafen van het Bal en naar de regels van de gemeente, provincie of het waterschap.

Wanneer is een omgevingsvergunning vereist?

Voor de kernactiviteit van het exploiteren van een openbaar zwembad geldt geen vergunningplicht. Echter, vaak is er een samenloop met andere activiteiten in het bedrijf waarvoor wel een vergunningplicht kan gelden. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het gebruik en opslag van gevaarlijke stoffen, geluidsoverlast, en verontreiniging van bodem en water.

Waarom AdbLOM de ideale partner is voor jouw zwembad

Bij AdbLOM weten we dat het beheren van een zwembad in de recreatie- en sportsector specifieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden we een breed scala aan diensten die jouw faciliteit helpen voldoen aan de milieuwetgeving en klaar te zijn voor de toekomst.

Onze aanpak begint met een gedetailleerde evaluatie van jouw zwembadactiviteiten. We leveren op maat gemaakt advies over de benodigde vergunningen en milieueisen, afgestemd op de unieke behoeften van jouw zwembad. We zorgen ervoor dat alle noodzakelijke documentatie nauwkeurig en op tijd wordt ingediend, waardoor het vergunningsproces soepel verloopt.

Onze experts voeren grondige milieu-audits uit om ervoor te zorgen dat jouw zwembad aan alle huidige milieuwetten voldoet en om eventuele risico’s vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Daarnaast bieden we gespecialiseerde trainingen en educatieprogramma’s voor jouw personeel, gericht op milieubewustzijn en naleving van milieuregels. Hierdoor blijft jouw team goed op de hoogte van de beste praktijken en de nieuwste voorschriften.

Wat AdbLOM echt onderscheidt, is ons vermogen om oplossingen te bieden die precies zijn afgestemd op de unieke uitdagingen van jouw zwembad. Onze expertise zorgt ervoor dat jouw faciliteit niet alleen voldoet aan de huidige wetgeving, maar ook voorbereid is op toekomstige veranderingen. Dit geeft je de zekerheid dat jouw bedrijfsvoering zowel milieuvriendelijk als duurzaam is, waardoor je zonder zorgen kunt blijven groeien en innoveren.

Kies voor AdbLOM en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het creëren van een milieuvriendelijke en duurzame toekomst voor jouw zwembad. Met AdbLOM aan je zijde heb je een partner die jouw specifieke behoeften begrijpt en je helpt elke stap van de weg naar succes te zetten.

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl