Gratis download // Omgevingsvergunning overschrijven

Koop of verkoop je een Wm-inrichting? Dan moet je de omgevingsvergunning overdragen aan de nieuwe eigenaar. Dit zijn de regels.

Tip! Download gratis Meldingsformulier overschrijving omgevingsvergunning

Wat gebeurt er met omgevingsvergunning als Wm-inrichting andere eigenaar krijgt?

Een Wm-inrichting is een bedrijf dat valt onder de Wet milieubeheer. Dit zijn bedrijven die bijvoorbeeld veel energie verbruiken, afval produceren of gevaarlijke stoffen gebruiken. Voor zo’n bedrijf heb je een omgevingsvergunning nodig, die aangeeft welke milieuregels het bedrijf moet volgen.

Heb je een Wm-inrichting en verkoop je die? Of neem je een Wm-inrichting over? Dan verandert de eigenaar van het bedrijf. Dit heeft geen directe invloed op de omgevingsvergunning. De vergunning blijft geldig, ook al heeft het bedrijf een nieuwe eigenaar.

Wel is het zo dat de nieuwe eigenaar zich moet houden aan de regels die in de omgevingsvergunning staan.

Als de nieuwe eigenaar andere activiteiten wil uitvoeren dan de vorige eigenaar, dan kan het nodig zijn om de vergunning aan te passen. Hiervoor moet de nieuwe eigenaar een nieuwe vergunning aanvragen bij de gemeente.

Wat moet je doen met de vergunning als het bedrijf stopt?

Soms stopt een bedrijf met bestaan. Bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe eigenaar wordt gevonden en er geen nieuw bedrijf meer komt. Ook kan er iets anders voor in de plaats komen, zoals een woonwijk.

Als de inrichting niet meer bestaat, is het verstandig om de vergunning in te trekken. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid ontstaat over wie de vergunning mag gebruiken en welke rechten daarbij horen.

De vergunning intrekken kan op basis van artikel 2.33, tweede lid, onderdeel a (als de vergunning meer dan drie jaar niet is gebruikt) of artikel 2.33, tweede lid, onderdeel d, onder 2 (als de inrichting is verwoest) van de Wabo.

Direct milieuadvies nodig? AdbLOM helpt
Bel voor persoonlijk advies: 038-4579056
Of stuur een e-mail naar info@adblom.nl

Lees ook deze interessante artikelen:

Download gratis Meldingsformulier overschrijving omgevingsvergunning

Je aanmelding kon niet opgeslagen worden. Probeer het opnieuw.
 
Je hebt je succesvol aangemeld.
 

Ontvang onmisbare tools en gratis milieutips in je inbox

Meld je aan voor de milieutips en krijg direct toegang tot checklists, stappenplannen en meer.   

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl