Sneeuw- en ijsbanen

Milieuadvies voor sneeuw- en ijsbanen

Net als veel andere bedrijven in de sport en recreatie hebben sneeuw- en ijsbanen vaak te maken met complexe milieuregels. Zulke bedrijven kunnen behoorlijke gevolgen voor het milieu hebben, denk aan het hoge energieverbruik. De introductie van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft de procedure voor het verkrijgen van noodzakelijke vergunningen ingrijpend veranderd. Voor iedere kernactiviteit is nu een specifieke vergunning vereist, wat diepgaande kennis van zowel jouw bedrijfsvoering als de relevante milieuvoorschriften vereist.

Kernactiviteiten van sneeuw- en ijsbanen

Als jouw bedrijf actief is in het exploiteren van sneeuw- en ijsbanen, dan richt je je op het mogelijk maken van activiteiten op kunstijsbanen en overdekte skihallen. De kernactiviteit omvat het gebruik van een koelinstallatie, ongeacht of de baan het hele jaar door bestaat. Hier zijn enkele definities van deze kernactiviteiten:

  • Kunstijsbanen: Dit zijn banen die worden gekoeld met een installatie om een ijsoppervlak te creëren voor schaatsen en andere ijsgerelateerde activiteiten. Deze banen kunnen zowel binnen als buiten zijn, maar het gebruik van een koelinstallatie maakt ze milieubelastend.
  • Overdekte skihallen: Dit zijn faciliteiten waar sneeuw wordt gecreëerd en onderhouden met behulp van een koelinstallatie, zodat bezoekers het hele jaar door kunnen skiën of snowboarden.
  • Natuurijsbanen: Deze vallen niet onder de milieubelastende activiteit, omdat ze geen gebruik maken van kunstmatige koeling.

Milieuregels voor sneeuw- en ijsbanen

Voor jouw bedrijf zijn er specifieke milieuregels van toepassing uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit, inclusief ondersteunende activiteiten. De belangrijkste regel voor sneeuw- en ijsbanen is:

  • Verduurzaming van het energiegebruik: Beperk energieverbruik en stimuleer het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit omvat maatregelen zoals het verbeteren van de isolatie, het gebruik van energie-efficiënte koelinstallaties en het implementeren van hernieuwbare energiebronnen waar mogelijk.

Wanneer is een omgevingsvergunning vereist?

Voor de kernactiviteit van het exploiteren van een sneeuw- of ijsbaan geldt geen vergunningplicht. Echter, vaak is er een samenloop met andere activiteiten in het bedrijf waarvoor wel een vergunningplicht kan gelden. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het gebruik en opslag van gevaarlijke stoffen, geluidsoverlast, en verontreiniging van bodem en water.

Waarom AdbLOM de perfecte partner is voor jouw sneeuw- en ijsbaan

Bij AdbLOM begrijpen we dat de exploitatie van sneeuw- en ijsbanen in de recreatie- en sportsector unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden we een uitgebreid scala aan diensten die je helpen om te voldoen aan alle milieuwetgeving en om je faciliteit toekomstbestendig te maken.

Onze dienstverlening begint met een grondige analyse van jouw sneeuw- en ijsbaanactiviteiten. We geven advies op maat over de benodigde vergunningen en milieueisen, specifiek afgestemd op jouw situatie. Daarnaast zorgen we ervoor dat alle noodzakelijke documentatie nauwkeurig en op tijd wordt ingediend, zodat jouw vergunningsproces soepel en probleemloos verloopt.

Met onze diepgaande milieu-audits helpen we je om proactief eventuele risico’s te identificeren en aan te pakken. We garanderen dat jouw sneeuw- en ijsbaan voldoet aan de geldende milieuwetgeving. Bovendien bieden we gerichte trainingen en educatieprogramma’s aan voor jouw personeel, zodat zij goed op de hoogte zijn van milieubewustzijn en de naleving van milieuregels.

Wat ons echt onderscheidt, is ons vermogen om oplossingen te bieden die specifiek zijn afgestemd op de unieke behoeften van jouw sneeuw- en ijsbaan. Onze expertise zorgt ervoor dat jouw faciliteit niet alleen voldoet aan de huidige wetgeving, maar ook voorbereid is op toekomstige veranderingen. Dit geeft jou de zekerheid dat jouw bedrijfsvoering zowel milieuvriendelijk als duurzaam is, waardoor je zonder zorgen kunt blijven groeien en innoveren.

Kies voor AdbLOM en ontdek hoe wij je kunnen helpen om in de dynamische wereld van sneeuw- en ijsbanen een milieuvriendelijke en duurzame toekomst te realiseren. Met AdbLOM aan je zijde ben je verzekerd van een partner die jouw unieke behoeften begrijpt en je ondersteunt bij elke stap op weg naar succes.

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl