Chemische wasserij

Chemische wasserij 

Bij AdbLOM snappen we als geen ander hoe ingewikkeld milieuwetgeving kan zijn. Dat geldt voor sectoren binnen de dienstverlening, onderwijs en zorg en dus ook voor jouw chemische wasserij. De activiteiten die je dagelijks uitvoert kunnen helaas schadelijk zijn voor het milieu, denk aan verontreiniging van bodem en lucht en het intensieve gebruik van energie. Met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn de regels rond het verkrijgen van de benodigde vergunningen veranderd. Voor elke specifieke activiteit binnen jouw bedrijf moet je nu een aparte vergunning aanvragen. Dit vereist een grondige kennis van zowel jouw unieke bedrijfsprocessen als de relevante milieuvoorschriften. 

Kernactiviteit: chemisch reinigen van textiel

Jouw kernactiviteit, het chemisch reinigen van textiel, ook bekend als droogwassen, stomen of dry-cleaning, is een proces waarbij kleding in dezelfde machine zowel gereinigd als gedroogd wordt. Hierbij maak je gebruik van organische oplosmiddelen zoals tetrachlooretheen (PER), wat specifieke uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van milieuwetgeving. 

Relevante milieuregels voor jouw chemische wasserij

In jouw branche zijn er specifieke milieuregels die je moet volgen. Dit omvat het beheer van oplosmiddelen en het energiezuinig maken van jouw processen. Deze regels zijn niet alleen toepasbaar op de hoofdactiviteiten maar ook op alle ondersteunende activiteiten die hiermee gepaard gaan. Hier zijn de essentiële zaken waarop je moet letten: 

  • Beheer van oplosmiddelen: Dit houdt in dat de manier waarop je met chemische stoffen omgaat strikt gereguleerd is om emissies te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen. 
  • Chemisch reinigen van textiel: Specifieke regels rond de types en hoeveelheden chemicaliën die gebruikt mogen worden, alsook de afvalverwerking en luchtemissies. 
  • Verduurzaming van energiegebruik: Initiatieven en technieken die jou helpen om jouw energieverbruik te verminderen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je energierekening. 

Vergunningvereisten onder de Omgevingswet

Hoewel voor jouw kernactiviteit geen vergunningplicht geldt, is het goed mogelijk dat er binnen jouw bedrijf andere activiteiten zijn die wel een vergunning vereisen. Echter, de meeste chemische wasserijen hebben onder de nieuwe Omgevingswet geen omgevingsvergunning nodig. Dit betekent niet dat je vrijgesteld bent van alle regelgeving, maar het vereenvoudigt het proces aanzienlijk. 

Hoe kan AdbLOM jou helpen?

Bij AdbLOM willen we dat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is: jouw bedrijf. Daarom staan wij klaar om je door het hele proces van naleving van milieuwetgeving te begeleiden. Wij bieden ondersteuning bij het aanvragen van de benodigde vergunningen, adviseren over hoe je milieuregels kunt naleven en helpen je duurzamere praktijken te implementeren. 

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw chemische wasserij niet alleen voldoet aan de nieuwste milieuwetgeving, maar ook een leider wordt in duurzaamheid binnen de branche. Kies voor AdbLOM, waar jouw milieuverantwoordelijkheid onze prioriteit is. 

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl