Grafische industrie

Milieuadvies voor de grafische industrie

Bedrijven in de grafische industrie hebben net als andere ondernemingen in de nutssector en industrie te maken met complexe milieuregels, die veel inhoudelijke kennis vereisen. Jouw activiteiten binnen deze sector, zoals het bedrukken van materialen en het produceren van verpakkingen, kunnen aanzienlijke milieueffecten hebben, waaronder bodem- en luchtverontreiniging, lozingen, en een aanzienlijk energieverbruik. De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft de procedures voor het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen aanzienlijk veranderd, waarbij het nu vereist is om voor elke kernactiviteit een specifieke vergunning aan te vragen. Dit vereist grondige kennis van zowel jouw unieke bedrijfsvoering als de toepasselijke milieuvoorschriften.

De kernactiviteit binnen de grafische industrie

In jouw rol binnen de grafische industrie houd je je bezig met kernactiviteiten zoals zeefdruk, vellenoffset, rotatieoffset, illustratiediepdruk, en flexografie. Deze technieken worden gebruikt in drukkerijen en verpakkingsbedrijven, maar ook door andere bedrijven die zich bezighouden met het bedrukken of vervaardigen van drukvormen. Deze processen vereisen niet alleen technische vaardigheid, maar ook een verantwoordelijke benadering van milieubeheer.

Milieuregels die van toepassing zijn voor de grafische industrie

De milieuvoorschriften die jouw activiteiten reguleren, zijn vastgelegd in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze omvatten onder meer:

  • Grafische processen
  • Mechanisch bewerken van diverse materialen
  • Reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen
  • Oplosmiddeleninstallatie
  • Kleinschalig en grootschalig tanken
  • Opslaan van goederen
  • Laden en lossen van vaartuigen of drijvende werktuigen
  • Lozen van koelwater
  • Verduurzaming van het energiegebruik
  • Beheer van Zeer Zorgwekkende Stoffen

Deze regels zijn ontworpen om de milieu-impact van jouw activiteiten te beperken en zorgen voor een veilige en verantwoordelijke productieomgeving.

Vergunningsvereisten voor de grafische industrie

Onder de nieuwe Omgevingswet is een omgevingsvergunning vereist voor specifieke activiteiten binnen jouw sector, zoals het lozen van koelwater met een warmtevracht van meer dan 50 MW op oppervlaktewater. Dit is slechts één voorbeeld van de activiteiten waarvoor een vergunning noodzakelijk is; vaak is er een overlap met andere bedrijfsactiviteiten die eveneens een vergunning vereisen.

Hoe AdbLOM jouw bedrijf in de grafische industrie kan helpen

Bij AdbLOM bieden we deskundige ondersteuning voor de grafische industrie bij het navigeren door het complexe landschap van milieuvergunningen en -regelgeving. Onze diensten omvatten het helpen bij het aanvragen van omgevingsvergunningen, advies over hoe je jouw bedrijfsprocessen milieuvriendelijker kunt maken, implementatie van duurzaamheidsstrategieën die energieverbruik verminderen en de algehele ecologische voetafdruk verlagen, en regelmatige controles en compliance-audits om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf blijft voldoen aan alle relevante milieuvoorschriften.

Jouw partner voor milieubeheer in de grafische industrie

Door te kiezen voor AdbLOM kies je voor een partner die niet alleen helpt met het naleven van wetgeving, maar die ook actief bijdraagt aan het verbeteren van jouw milieu-impact. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor een gesprek over hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het voldoen aan milieuvoorschriften en het verduurzamen van jouw bedrijfsprocessen. Samen werken we aan een duurzamere toekomst voor jouw bedrijf en de samenleving.

Neem contact op

Telefoon: 038-4579056
E-mail: info@adblom.nl